Viduramžių dieta šiandien: gėriau vyną kasdien ir net neprisigėriau

Nuo 1200-ųjų  iki 1800-ųjų metų vadovautis „Salerno sveikatos taisyklėmis“ Europos diduomenės tarpe buvo populiaru – traktatas buvo vienas žinomiausių to meto veikalų, aprašantis kaip išlikti sveikam – juk viduramžiais dažna liga tuo pačiu buvo ir mirties nuosprendis. To meto gydytojai nieko nežinojo apie mikrobus, jų sukeliamas infekcijas ir antibiotikai dar, toli gražu, nebuvo atrasti.

Nejaugi šie laiko nugludinti patarimai šiandien beverčiai? Nejaugi tikrai nebūtina gerti daug vandens? Ir koks jausmas, kai maitiniesi lyg didžiūnas ir savo pietus išties gali pavadinti karališkais?

Arlene Shaner, istorinių raštų skyriaus bibliografė, išbandė traktato nurodymus savo kailiu ir pusantros savaitės maitinosi „lyg karalius“. Turime unikalią progą pasklaidyti Arlene dienoraštį, o jūsų dėmesiui patirtis ir įspūdžiai iš pirmų lūpų!

„Pusantros savaitės maitinausi, kiek tik leido mano galimybes, taip, kaip patarė Salerno gydytojai: vakarienės metu gėriau skiestą vyną, o kartais vieną kitą taurę išlenkdavau netgi pietaudama, beveik kiekvieną patiekalą užkąsdavau duona ir vos ne kasdien mėgavausi sočiu mėsos troškiniu. Žinoma, taisykles stengiausi, kiek įmanoma, pritaikyti prie įprasto kasdienybės ritmo.

Kelias pirmąsias dienas jaučiausi lyg filme „Sostų karai“, vėliau – kaip XIII a. karalius. Nepaisant to, kad gėriau nemažai vyno, nebūdavau apsvaigusi! Tiesą pasakius, aš jaučiausi puikiai.“

„Salerno sveikatos taisyklės“ ir knygos turinys

Salerno traktate sveikos mitybos aprašymas rėmėsi seniausiąja, prieš tūkstančius metų Galeno ir Hipokrato sudaryta ir Ajurvedos dėsniais paremta, temperamentų teorija. Teorija skelbė, jog žmogaus organizme cirkuliuoja keturi skysčiai – kraujas, gleivės  ir geltonoji bei juodoji tulžis. Hipotezė, jog kūne vyrauja vienas iš šių skysčių, lemia temperamentą. (Tai atsispindi ir kiekvieno temperamento tipo pavadinime). Taip pat buvo manoma, jog maisto produktai turi tokių savybių, kurios gali padėti išlaikyti kūne esančių skysčių pusiausvirą. Vienoks maistas gali vėsinti, kitas šildyti, taip pat sausinti arba drėkinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *